Снимка Булфото, архив           Масовата ваксинация ще

...
 Снимка Булфото, архив           Масовата ваксинация ще
Коментари Харесай

Министър Ангелов: България вече е на трето място по смъртност, след като бяхме на първо

 Снимка Булфото, архив          
Масовата имунизация ще е в края на февруари -март. Ако действаме като един тим, успеха ще бъде наша. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, който даде ексклузивен брифинг по отношение на идването на втората партида от 25 000 ваксини, които ще бъдат изпратени до Регионалните здравни инспекции в страната. С тях ще се имунизират още медици на първа линия.

„ Нямаме терзание по отношение на логистиката на имунизацията в цялата страна. Важно е камионите, с които ще бъдат доставени имунизациите, да поддържат нужната температурата. Това се случва за момента “, сподели проф. Ангелов, представен от БГНЕС.

Проф. Ангелов чака първата фаза да завърши до седмица-две, след което ще започва втората фаза. Тя включва домовете за възрастни хора и учителите. Все още се прецизира броят на учителите, които ще бъдат имунизирани. В домовете за възрастни хора ще бъдат имунизирани към 15 хиляди души, от които 11 хиляди са личен състав.

„ Нашата упоритост е да стартираме имунизирането на учителите идната седмица или до 10 дни “, сподели здравният министър.

След към 10 дни ще дойдат още 25 хиляди ваксини. 35 хиляди дози ще дойдат в края на януари, началото на февруари.

„ Масовата имунизация ще стартира, когато имаме по-големи количества ваксини. Това ще се случи в края на февруари-март. Тя ще започва с имунизацията на възрастните хора “, съобщи проф. Ангелов.

„ Българските жители би трябвало да бъдат спокойни. Всичко, което е написано по имунизационния проект, ще се случи. Когато пристигна втората ваксина, ще стартираме всеобщата имунизация. Броят на искащите да се имунизират се усилва във всички етапи. Българските жители би трябвало да бъдат спокойни, има задоволително количества ваксини за всички “, безапелационен е здравният министър.

Той акцентира, че сме пречупили кривата на заболеваемостта. България към този момент е на трето място по смъртност, откакто бяхме на първо. Според проф. Ангелов това е резултат от противоепидемичните ограничения

Богдан Кирилов от Агенцията по медикаментите съобщи, че са регистрирани 4 нежелани реакции след първото имунизиране на към 4500 медици. Става дума за болежка след слагане на имунизацията, зашеметяване и леко повишение на температурата. Всички тези нежелани резултати доста бързо са преодолени. 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР